Perustaidot

Kun koiranpentu saapuu perheeseen, on tärkeää opettaa sille neljä perustaitoa

Kun koiranpentu saapuu perheeseen, on tärkeää opettaa sille neljä perustaitoa, jotka tekevät arjesta helpompaa ja mukavampaa niin pennulle kuin muille perheenjäsenillekin. Vaikka olisit jo kokenut koiranomistaja, kannattaa suorittaa ILOMME perustaitojen ilmaiset peruskurssit ja testata, kuinka hyvin käytökset ovat hallussa. Samalla pääset sisään ILOMME -palvelun koulutusfilosofiaan, jonka jälkeen voit jatkaa vaativammille kursseille.

Neljä peruskäytöstä; oppimisen taidot, seuraaminen, itsehillintä ja rauhoittuminen ja niiden hyvä hallinta ovat perusta tulevalle koulutukselle. Peruskäytösten vahvistamiseen kannattaa käyttää aikaa ja harjoitella ahkerasti, koska nämä taidot takaavat lemmikkisi turvallisen arjen. Harjoitellessa peruskäytöksiä ILOMME ohjeiden mukaisesti vahvistat samalla suhdettasi lemmikkisi kanssa.

 

Itsehillintä

Hienosti käyttäytyvä koira osaa toimia hillitysti. Itsehillintää voidaan kasvattaa opettamalla koira luopumaan asioista. Luopumisharjoitusten myötä koira oppii, että mielitekoja hillitsemällä se saa asioita, jotka muutoin jäisivät saavuttamatta. 

Mestaritason itsehillinnän osaava koira käyttäytyy hillitysti kaikissa tilanteissa, kuten odottalla omalla paikallaan, tervehtimällä vieraita kohteliaan hillitysti tai vaikkapa aloittamalla ruokailun omistajan luvalla.

Joskus elämä tarjoaa kiusauksia, jotka kannattaisi kiertää kaukaa. Hyvän itsehillinnän hallitseva koira luopuu esimerkiksi valitettavan yleisistä myrkkysyöteistä omistajansa pyynnöstä. Itsehillintä auttaa koiraa joutumasta ongelmiin. Luopumisen opettaminen on helppoa ja hauskaa sillä, useimmat koirat pitävät herkkupaloista.

Kun koira antaa lelunsa omistajalleen sanasta, on kysymyksessä luopumiskäytös. Luopuminen ja itsehillintä auttavat koiraa ja ihmistä ymmärtämään toisiaan ja nauttimaan yhteisistä hetkistä enemmän.

 

Seuraminen ja luoksetulo

Vapautta on tehdä asioita omasta tahdostaan, kulkea ilman kahleita ja olla oma koiramainen itsensä. Seuraamisella tarkoitetaan sitä, kun koira vapaaehtoisesti pysyttelee omistajansa läheisyydessä ja tulee luokse kutsuttaessa. Vapaasti omistajaansa iloisesti seuraava koira on osoitus näiden kahden välisestä luottamuksellisesta suhteesta.

On paljon tilanteita, joissa seuraamisen ja luoksetulon taito on erittäin tärkeä. Kun tämä taito on hallussa, koirasi ei enää koskaan karkaa. Omistajansa hallussa oleva koira voidaan tarvittaessa kutsua luokse kaikissa tilanteissa. Seuraamisen hallitsevalle koiralle hihna on pelkkä turvaväline hetkiin, jolloin sen käyttö on tarkoituksenmukaista. 

Parhaimmillaan koiranomistajuus on kumppanuutta, jokapäiväisiä yhteisiä hetkiä ja keskinäistä ymmärrystä. Seuraamisen taidolla on merkittävä vaikutus kokemukseen, jonka koiraharrastus tarjoaa.

 

Oppimisen taidot

Oppimisen taidot ovat ensiaskel koiran oppimisen tiellä ja auttavat koiraa oppimaan nopeammin. Koira oppii temppujen myötä, että se voi omalla toiminnallaan saada asioita aikaiseksi:  ”jos nyt kokeilen aktiivisesti ratkaista tämän tehtävän, antaa tuo ihminen minulle haluamani makupalan”. Kun koira on oppinut oppimisen logiikan, sille voidaan opettaa vaativampia asioita suhteellisen helposti ja nopeasti. 

Oppimisen taidot alkavat naksuttimeen ehdollistumisesta ja voivat johtaa vaikkapa laskutaidon oppimiseen. On hämmästyttävää, mitä kaikkea koiralle voi opettaa.

 

Rauhoittuminen

On tärkeää, että koira osaa tarvittaessa rauhoittua esimerkiksi hoitotoimenpiteitä varten tai levätäkseen. Tällöin koiran stressitaso laskee, jolloin koiran totuttaminen sitä jännittäviin asioihin helpottuu. Joskus koira voi myös olla liian innostunut malttaakseen levätä, tällöin kouluttaja voi rauhoittaa koiran palautumaan. 

Rauhoittumisen taito auttaa koiraa ja omistajaa suorittamaan säännöllisiä hoitotoimia helposti.  Kun koira osaa rauhoittua esimerkiksi leikattaessa kynsiä tai tarkastettaessa hampaita, on toimenpide paljon miellyttävämpi molemmille osapuolille. Rauhoittumisen opettaminen vaatii kouluttajalta ymmärrystä sekä kriteerin sopivasta asettamisesta että stressimekanismista. Koira ei saa pelätä, mutta toisaalta sen tulisi hyväksyä käsittely. 

Koulutuksessa käytetään muusta koulutuksesta poiketen positiivisen vahvistamisen lisäksi myös negatiivista vahvistamista - pääset pois tilanteesta kunhan rauhoitut ensin.